Näsplastik Stockholm

Allt du behöver veta om näsplastik i Stockholm

Bor du i Stockholm och överväger en näsoperation? Om så är fallet, så lär det gå en hel del tankar i ditt huvud. Liksom alla kirurgiska ingrepp måste du ta näsplastik seriöst.

Först och främst innebär det att det är ytterst viktigt att hitta en läkare som du kan lita på och som du trivs väl med. Det betyder också att du kommer rannsaka google för att få svar på dina frågor, därför har vi nedan valt ut 5st frågor som du bara MÅSTE ställa till kirurgen som skall utföra din näsoperation

Nedan listar vi de 5 viktigaste frågorna.

1. Fråga om läkarens bakgrund

Vid ditt första läkarbesök eller patientkonsultationstid är det viktigt att komma ihåg att det här är en möjlighet för dig att ställa samtliga frågor och kom ihåg ingen fråga är en dålig fråga. Din första läkartid är inte för att din läkare ska se om han/hon vill utföra ingreppet på dig utan tänk dig att läkaren är där som en försäljare. HEN ska vilja operera dig och göra allt för att du ska känna dig trygg, vid minsta tveksamhet så finns det ett gäng andra kirurger som kan utföra en bättre operation.

Här ska du inte skämmas över att be om referenser, titta på före och efter bilder på patienter de haft innan.

2. Fråga vilka typer av ingrepp som görs

Det finns två olika typer av näsoperationer som används för att förändra näsans utseende. De olika metoderna kallas för slutna näsplastiker samt öppna näsplastiker. 

Slutna näsplastiken

Vid den slutna näsplastiken läggs snittet inne i näsan och därför får man inga synliga ärrbildningar. Den här operationen är förmodligen den mest vanliga och den an användas för att exempelvis minska en knöl på näsryggen, omforma nästippen eller att flytta näsans benvägg för att få en smalare näsa.

Öppen näsplastik

Den öppna näsplastiken är inte lika vanlig och används vid mer komplicerade fall eller om de är återkommande patienter för näsplastik. Vid den här metoden läggs ett litet snutt i huden mellan näsöppningarna. Här frilägger man den underliggande vävnaden för att enklare kunna jobba med att omforma näsan.

3. Fråga om risk och säkerhetsåtgärder

Vid narkosbehandlingar eller annan form av operation så finns det alltid en minimal risk för att operationen inte går som man tänkt sig eller att något oförväntat händer. Chansen är någon enstaka promille men risken finns alltid och det är bra att fråga kirurgen vad de har för säkerhetsåtgärder om något går galet under operationen. En annan risk och den mer vanliga risken för komplikation är att det uppnådda resultatet inte motsvarar patientens förväntningar. Tveka inte att fråga hur ni gör då om resultatetet inte var enligt förväntan?

4. Fråga om vilket resultat du kan förvänta dig

Nu mer så finns det simuleringsverktyg där man kan få se hur ens egen näsa kommer att se ut efter operationen. För patientens trygghet så är det alltid bra att visa hur resultatet kommer att bli och vad man bör förvänta sig av resultatet innan en operation utförs. SÅ tveka inte att be om en simulering innan operationen för här kan du och kirurgen sammspela för att hitta det resultat du är ute efter.

5. Fråga om återhämtningstiden

Om du är rökare förvänta dig att du inte kan röka fram tills det att näsan är helt läkt. Patienter bör undvika att anstränga sig, böja sig, lyfta tungt eller och att bära glasögon omedelbart efter operationen.

  • Du kan vara tillbaka på jobbet redan efter 1-2veckor efter operationen
  • För mer ansträngande aktiviteter så som styrketräning eller sport så rekomenderas det ca 2-3veckor.

Det slutgiltiga resultatet kan ta upp till 1år.

25 Mar 2018