Näsplastik Stockholm

Allt du behöver veta om näsplastik i Stockholm

RSS

5 frågor att ställa till din kirurg

25 Mar 2018

Bor du i Stockholm och överväger en näsoperation? Om så är fallet, så lär det gå en hel del tankar i ditt huvud. Liksom alla kirurgiska ingrepp måste du ta näsplastik seriöst.

Först och främst innebär det att det är ytterst viktigt att hitta en läkare som du kan lita på och som du trivs väl med. Det betyder också att du kommer rannsaka google för att få svar på dina frågor, därför har vi nedan valt ut 5st frågor som du bara MÅSTE ställa till kirurgen som skall utföra din näsoperation

Nedan listar vi de 5 viktigaste frågorna.

1. Fråga om läkarens bakgrund

Vid ditt första läkarbesök eller patientkonsultationstid är det viktigt att komma ihåg att det här är en möjlighet för dig att ställa samtliga frågor och kom ihåg ingen fråga är en dålig fråga. Din första läkartid är inte för att din läkare ska se om han/hon vill utföra ingreppet på dig utan tänk dig att läkaren är där som en försäljare. HEN ska vilja operera dig och göra allt för att du ska känna dig trygg, vid minsta tveksamhet så finns det ett gäng andra kirurger som kan utföra en bättre operation.

Här ska du inte skämmas över att be om referenser, titta på före och efter bilder på patienter de haft innan.

2. Fråga vilka typer av ingrepp som görs

Det finns två olika typer av näsoperationer som används för att förändra näsans utseende. De olika metoderna kallas för slutna näsplastiker samt öppna näsplastiker. 

Slutna näsplastiken

Vid den slutna näsplastiken läggs snittet inne i näsan och därför får man inga synliga ärrbildningar. Den här operationen är förmodligen den mest vanliga och den an användas för att exempelvis minska en knöl på näsryggen, omforma nästippen eller att flytta näsans benvägg för att få en smalare näsa.

Öppen näsplastik

Den öppna näsplastiken är inte lika vanlig och används vid mer komplicerade fall eller om de är återkommande patienter för näsplastik. Vid den här metoden läggs ett litet snutt i huden mellan näsöppningarna. Här frilägger man den underliggande vävnaden för att enklare kunna jobba med att omforma näsan.

3. Fråga om risk och säkerhetsåtgärder

Vid narkosbehandlingar eller annan form av operation så finns det alltid en minimal risk för att operationen inte går som man tänkt sig eller att något oförväntat händer. Chansen är någon enstaka promille men risken finns alltid och det är bra att fråga kirurgen vad de har för säkerhetsåtgärder om något går galet under operationen. En annan risk och den mer vanliga risken för komplikation är att det uppnådda resultatet inte motsvarar patientens förväntningar. Tveka inte att fråga hur ni gör då om resultatetet inte var enligt förväntan?

4. Fråga om vilket resultat du kan förvänta dig

Nu mer så finns det simuleringsverktyg där man kan få se hur ens egen näsa kommer att se ut efter operationen. För patientens trygghet så är det alltid bra att visa hur resultatet kommer att bli och vad man bör förvänta sig av resultatet innan en operation utförs. SÅ tveka inte att be om en simulering innan operationen för här kan du och kirurgen sammspela för att hitta det resultat du är ute efter.

5. Fråga om återhämtningstiden

Om du är rökare förvänta dig att du inte kan röka fram tills det att näsan är helt läkt. Patienter bör undvika att anstränga sig, böja sig, lyfta tungt eller och att bära glasögon omedelbart efter operationen.

  • Du kan vara tillbaka på jobbet redan efter 1-2veckor efter operationen
  • För mer ansträngande aktiviteter så som styrketräning eller sport så rekomenderas det ca 2-3veckor.

Det slutgiltiga resultatet kan ta upp till 1år.

Ungdomar och näsplastik: Är du redo för en näsoperation?

18 Feb 2018

När det planeras rätt och utförs på rätt patient kan en näsoperation göra mycket för att rätta till nässtrukturen och ansiktsharmonin. Från små förändringar till nässpetsen till att ändra storlek på hela näsan, kan en näsoperation ge en stor föränring och effekt på patienten. Då näsplastik inte är någon form av anti-åldersförfarande är det vanligt att patienter i nästan alla åldrar söker sig till oss näskirurger för att få en kosmetisk förbättring genom en näsoperation. Förfarandet har blivit väldigt populärt bland tonåringar och unga runt 20års åldern dock så bör vid denna unga ålder särskilda övervägande göras vid planering av en näsplastikoperation i stockholm.

Är din näsa fullt utvecklad?

Innan du kan planera detaljerna för din näsplastik, måste du avgöra om du har en lämplig ålder att överväga operation. Det är väldigt viktigt att patienter för operation är fysisk och känslomässig mogna.

Generellt brukar man säga att en operation inte bör utföras om inte en näsa är intill sin fulla mognad. Ett viktigt riktmärke är att tonåringar bör ha gått igenom puberteten innan man utför en operation. Åldern för patentier som utför näsplastik är lägre för tjejer än bland killar då tjejer når en fysiskt större mognad vid en yngre ålder. Den andra faktorn som är emotionell mognad, patienten bör ha en god förståelse av återhämtningsprocessen som kan vara svår för vissa.

Det finns ingen strikt regel om rätt ålder för operation. En viktig del av samrådet mellan patient och kirurg är att bestämma om du är en lämplig kandidat eller om du borde fördröja behandling av näsan till du blir äldre.

För att verkligen bestämma din näsas mognad och din förmåga till näsplastik, bör du rådgöra direkt med en certifierad plastikkirurg.

Vad är dina skäl för en näsoperation?

Oavsett vilken ålder du har, har varje näsplastikspatiens sina egna anledningar att söka näsoperation. När det gäller yngre patienter kan kirurgen vara särskilt intresserad av patientens skäl till en eventuell operation för att hjälpa till att avgöra om operationen är lämplig eller inte.

Några av de vanligaste orsakerna till att patienter väljer näsplastik är:

  • Att korrigera obalansen i ansiktsfunktionerna, vilket kan orsakas av en näsa att den är för stor eller för liten.
  • Att fixa en estetisk oro, som en spetsig nässpets eller puckel på näsbenet.
  • För att uppnå en bättre självbild och övervinna känslomässig stress som orsakas av en näsa som de är missnöjda med.
  • Att korrigera funktionella problem med andning eller sinusbelastning.
  • Vissa yngre patienter kan ibland motiveras av externa faktorer snarare än sina egna personliga önskemål.
  • Tonåringar som är mobbade för sina näsor kan vända sig till operation för att undvika att bli retade.
  • Andra kan välja näsplastik för att bli mer populär eller göra en pojkvän eller flickvän nöjd med dem.

Prata öppet med dina familjemedlemmar eller en person du litar på, var sedan öppna för din plastikkirurg. Om operation inte är rätt för dig kan de hjälpa dig att ta itu med dina bekymmer på ett annat sätt.

Var ärlig med din plastikkirurg?

Med din plastikkirurg har du din bästa chans att planera en lyckad näsoperation och det betyder att du måste vara helt ärlig med din kirurg. Göm inte fakta om din medicinska historia, livsstilvanor, tidigare operationer och aktuella mediciner. Genom att utelämna information om dig själv kan du lägga dig i en onödig risk för många allvarliga komplikationer. Att vara öppen med din plastikkirurgi är det bästa sättet att se till att du är helt nöjd och säker under hela din kirurgiska process och återhämtning.

Vilket resultat förväntar du dig?

För att kunna betraktas som en framgång, måste resultaten av din näsplastikoperation visa sig naturlig, som om du föddes med näsan du nu har